
Frågor och svar
Svar:
Avloppslukt i badrum beror ofta på otätheter eller skador i tätningar mellan golvanslutningar och avloppsrör från handfat och wc-stolar, ibland även på skador/luftotätheter i golvbrunnens insats (vattenlås). Kontrollera om nämnda packningar är hela och korrekt installerade. Det finns även risk att det förekommer lukt från mjukfogsmassan, beroende på produktionsfel. Man kan skära bort lite fogmassa för luktkontroll utanför det aktuella utrymmet.
Kakelsättaren använde epoxyfog och en ny slags våtrumsfuktspärrsmatta/underlag som ska fungera som ersättning för den gummiaktiga fuktspärrsmassa man tidigare smetade ut. Även hustillverkaren har kontaterat att det luktar men inte velat hjälpa oss att förklara orsaken eller hjälpa oss att bli av med den. Kan ni hjälpa oss?
Svar:
Det låter som att vattenlåset inte är lufttätt. Kontrollera att gummipackningen runt brunnens insats (vattenlås) sluter tätt. Ibland är tätningen skadad och ibland hamnar den utanför det avsedda spåret i insatsen.
Vid några tillfällen har vi konstaterat att fogmassan luktar i sig, vid dessa tillfällen har det visat sig att blandningsförhållanden varit felaktiga i fabriken som tillverkat fogmassan. Om man plockar bort en bit av fogen och luktar på den utanför huset och den överensstämmer med lukten från fogmassan, finns det inget annat sätt än att skrapa bort fogmassan och ersätta med ny. Jag tror inte massan börjat lukta pga kontakt med fukt, det är fogens viktigaste funktion. Om fogen luktar har man använt fel typ av fogmassa, alternativt är det fabrikationsfel på fogmassan. Kan ni bekräfta att lukten kommer från fogmassan bör ni kontakta dem som installerade ytskikten alternativt tillverkaren.
Svar:
Om jag förstår din fråga rätt så läcker duschvatten mellan duschkabinens bottenlist och golvbeläggningen.
I sådant fall kan ni prova att demontera kabinen och installera en gummipackning mellan kabinens bottenlist och golvet, använd en tätningsslang som kläms fast mellan duschen och golvet. Det är många som har problem med just detta, ni kanske kan höra där ni köpte kabinen och se om de har en annan lösning.
Svar:
Ja lukter kan finnas kvar en tid efter att skadade/luktande material avlägsnats. Detta beror på att vissa luktämnen sprids och deponeras i material runt lukt/skadeplats. Hur länge lukt står kvar i konstruktioner och material beror på vilka ämnen/material som förekommer. Ibland krävs att även luktsmittade material måste avlägsnas innan lukten försvinner.
Har ni utfört någon utredning av orsaken till lukten innan åtgärden utfördes? Det händer att luktkällan finns på mer än ett ställe. Om ni inte utfört utredning av luktorsak rekommenderar jag att ni utför en sådan. Aquademica kan erbjuda sådan utredning om det blir aktuellt.
Comments are closed.