Hem / Tjänster / Fukt / Fuktmätning

Fuktmätare

Med hjälp av en fuktmätare kan man mäta fuktnivån på en specifik plats. Detta kan vara extra användbart om du är orolig för en fuktskada eller har problem med att fukt tar sig in i grunden, taket eller dylikt. Genom att mäta fukten med en fuktmätare kan du snabbt och enkelt få veta vad den faktiska fuktnivån ligger på.

Hydrometer

Det finns flera olika slags fuktmätare som fungerar på lite olika sätt. En vanlig variant av fuktmätare är en trådlös hygrometer. Enheten mäter fukt och i många fall även temperatur på ett, alternativt flera ställen. Enheten skickar sedan informationen vidare till mottagaren som ofta placeras lättillgängligt i bostaden.

Fuktkvotsmätare

En fuktkvotsmätare fungerar så att den mäter vatteninnehåll i olika slags material. Det är vanligt att mätaren sticks in i materialet där man vill mäta fuktnivån. Dessa används ofta under uppföljning av krypgrunds- eller vindsfukt i olika slags organiska byggmaterial.

Hårhygrometer

En hårhygrometer baseras på att ett hår drar ihop sig i fuktigt klimat. Det används ofta som ett riktigt precisionsinstrument och är en väldigt exakt fuktmätare. Kom dock ihåg att det även är viktigt att ta hänsyn till värme och tid om du mäter fuktnivån.

Probikssensor

En probikssensor är en något utdaterad slags fuktmätare som tar hänsyn till både tid och fuktnivå. Det är en så kallad kemisk fuktmätare som består av en klisterlapp och en filtskiva. Funktionen går ut på att filtskivan är kemiskt behandlad för att reagera på fukt över en viss tid. Det är en engångsmätare som när den blir blå indikerar på att miljön är tillräckligt fuktig för att möjliggöra för ett svamp eller mögelangrepp.

Om oss