Hem / Tjänster / Lukt / Jordkällare

Jordkällare

Lukten av jordkällare eller potatiskällare är vanligt förekommande i krypgrunder och kan vara en indikation på fuktskada. Denna lukt märks tydligt när man stiger in i bostaden men kan upplevas försvinna efter att man vant sig vid lukten. Lukten kan sätta sig i möbler och kläder, vilket kan vara mycket irriterande.

Förmågan att registrera ohälsosamma miljöer eller hälsofarliga födoämnen har varit livsavgörande för människor i alla tider. Många människor reagerar därför på lukter som indikerar fara, dock är det välkänt att luktsinnet snabbt blir avtrubbat vid vistelse i angripna miljöer. Luktorganet stänger av för ett visst ämne när det väl har varnat, detta för att vara redo att varna för nya lukter eller förändringar i lukten. Detta innebär att man ofta känner en lukt vid plötsliga förändringar, exempelvis vid inträde i en byggnad med avvikande lukt, för att kort tid därefter inte uppfatta lukten längre.
Vår erfarenhet säger oss att man alltid bör ta människors upplevelse av avvikande lukter på allvar. Vid mögelskador avges ämnen (emissioner) som lätt sprids till omgivande luftrum. Mögelsvampar och jordbakterier (actinomyceter) kan sprida mycket starka lukter. Lukten av rötsvampar (träförstörande svamp) är i regel mindre och påminner om svag och unken svamp- eller jordliknande doft. Vill man veta exakt vilken art ett angrepp är av måste man utföra en laboratorieanalys.

Kontakta oss för mer information.

Om oss