Hem / Tjänster / Lukt / Ta bort dålig lukt

Ta bort dålig lukt i badrummet och huset

Det finns vissa delar av våra hem som tenderar att lukta dåligt snabbare eller oftare än andra. Här är det vanligtvis rum som kök eller badrum, där man utför sina behov, sköter sin hygien, slänger sina matrester och lagar mat. Oavsett hur mycket du städar får du inte bort lukterna, men kom ihåg att dåliga lukter i många fall är oundvikliga. Det innebär dock inte att du måste acceptera att de finns och fortsätta leva med dem. Vi har tagit fram de bästa tipsen för att hålla oönskade lukter borta.

Bli av med dåliga lukter i badrummet

Det finns främst två saker som kan orsaka dålig lukt i badrummet. Det är toaletten och det är avloppet. Dessa två lukter är dock relativt enkla att få bort eftersom det vanligtvis bara krävs en ordentlig städning. När det kommer till avloppet kan det dock krävas mer, eftersom lukten inte alltid är kopplad till din egen städning i hemmet. Ett bra sätt att fräscha upp toalett och avlopp är genom att hälla ner ättika. Ättikan kan du hälla direkt i avloppet, men också direkt i toalettstolen. Om lukten har spridit sig i luften kan en skål med olja, kanel och apelsin göra susen.

I vissa fall kommer lukten dock inte enbart från toalett eller avlopp. Dålig och unken lukt i badrummet kan istället bero på mögel. Att bli av med lukt från mögel är betydligt knepigare. Här måste du först se till att stoppa och bli av med mögelangreppet genom sanering, innan du kan bli av med lukten på riktigt. Återigen är ättika ett bra alternativ till en naturlig doftrenare, men här kan du också använda en skål med nymalet kaffe eller klassiska doftpinnar. Just kaffe har en tendens att inte bara lukta riktigt gott, utan också verka lugnande för sinnet. Den starka doften sprider sig snabbt i hela rummet och hjälper till att neutralisera dofterna på ett effektivt sätt.

Obs! Dålig lukt från avlopp som du inte blir av med bör undersökas. Kontakta fastighetsskötaren eller en hantverkare som kan hjälpa dig.

Dåliga lukter i köket och avloppet – så blir du kvitt dem

Alla har vi säkerligen upplevt att köket inte alltid doftar blommor. Ofta är det en lukt som upptäcks när man varit utomhus och nyss har klivit innanför dörren. Orsaken till varför det luktar illa i köket kan vara många. Det kan t.ex. handla om att avloppet inte är helt tätt, att det ligger matrester i diskhon eller att avfallshinkarna inte är tvättade och rengjorda på länge. Lukt som kommer från köket kan vara ganska stark och det är inte ovanligt att det sprider sig till resten av bostaden, men även här finns smidiga och bra lösningar.

I köket är det vanligtvis avfallshinkar som luktar och därför är det viktigt att du rengör dessa regelbundet. Använd dig av diskmedelsvatten och gnugga ordentligt på insida och utsida. Att ställa in en skål med ättikssprit bland avfallet kan också hjälpa om lukten är mycket ihållande.

Utöver avfallshinkar har även skärbrädor av trä en tendens att skapa en mycket oönskad doft. Doften kan bero på att matrester har fastnat i materialet när skärbrädan har blivit blöt, men det kan också bero på mögel. Om det är mögel det handlar om rekommenderar vi att du gör dig av med skärbrädan och ersätter denna med en ny, men om det bara handlar om dålig lukt kan du enkelt bli av med det. Här kan du använda dig av en mix av bikarbonat, salt och citronjuice för att gnugga hela skärbrädan ren. Se till att du sköljer av den ordentligt efteråt.

Vi hjälper dig

Vi utreder fuktskador i alla typer av lokaler och bostäder. Vid utredning av en fuktskada fastställer vi skadeorsak genom kontrollmätningar och vid behov friläggning. Kontrollen utförs främst med fuktmätare men ibland krävs även kompletterande provtagningar och analyser. Exempel på kompletterande provtagningar är läckagesökning med gas och analys av material och luftprover. Efter vår utredning rapporterar vi med både digitalt och skriftligt protokoll. I protokollet redovisas fel och avvikelser som framkommit samt vår bedömning av vad som noterats. I protokollet lämnas dessutom förslag på lämpliga åtgärder för att rätta till problemet.

Kontakta oss för mer information om du har problem med, eller misstänker en fuktskada.

Om oss