Hem / Tjänster / Radonmätning

Radonmätning

Vi utför även radonmätning

Det som är lite lurigt med radon är att det varken syns, smakar eller doftar något. Det är alltså omöjligt att veta om man har för höga radonhalter i bostaden om man inte gör en radonmätning. Att ha för hög radonhalt hemma är inte hälsosamt och kan leda till sjukdom. Om man vill ha ett bra inomhusklimat är det därför viktigt att låta mäta radonhalten.

Vad är radon?

Innan man gör en radonmätning kan det vara bra att först veta vad radon är. Radon är en typ av radioaktiv gas. När uran sönderfaller bildas denna gas som tyvärr kan ta sig in i våra bostäder på olika sätt. Eftersom uran finns i marken är det vanligast att radon kommer in i fastigheten via markytan. Det är också möjligt för radon att komma in i huset via saker som byggmaterial eller vatten. När radon sönderfaller bildar det något som kallas radondöttrar.

När vi andas in dessa kan de fastna i våra luftvägar och skada cellerna i dem och våra lungor. Det är därför hög radonhalt i värsta fall kan leda till lungcancer. Ungefär 500 fall av lungcancer som tros komma av för hög radonhalt registreras varje år. Av dessa är det bara 50% som tidigare även har varit rökare. Det är med andra ord viktigt att göra en radonmätning i bostaden för att undersöka att man har låga nivåer av gasen.

Så går en radonmätning till

Man kan mäta radon på lite olika sätt. Antingen kan man anlita ett företag som utför radonmätningen utan att man själv behöver göra något, eller så kan man göra mätningen själv. Vill man utföra mätningen själv beställer man hem ett kit för radonmätning. Radonhalt mäts vanligen med radondosor. Dessa placeras ut på bostadens alla våningar, även i källaren. I källaren bör man dessutom placera en dosa i varje rum om det är så att människor vistas i dessa rum mer än 50 timmar om året.

Skulle radonhalten visa sig vara för hög går det att utföra en så kallad radonsanering. En sådan brukar kosta någonstans mellan 20 000 till 30 000 kronor att utföra.

För mer frågor kring radonmätning, kontakta oss.

Om oss